Account

Je bent momenteel nog niet ingelogd.

Inloggen
  • Betrouwbaar
  • Persoonlijke service
  • Snelle verzending
  • Informatief

WAT IS HYPERHIDROSIS?

Zweten is in principe een normale lichaamsfunctie waarmee overtollige warmte, die bij normale activiteit door het lichaam wordt geproduceerd, wordt afgevoerd. Van hyperhidrosis wordt gesproken wanneer de zweetklieren overmatig actief zijn en meer dan 100 gr vocht produceren in bijvoorbeeld 1 oksel gedurende een periode van 5 minuten. Naar schatting heeft 1 tot 5% van de bevolking last van hyperhidrosis. De symptomen van deze ziekte kunnen vaak leiden tot behoorlijke emotionele problemen waaronder verminderd zelfvertrouwen, sociaal isolement of een depressie. De precieze oorzaak is nog steeds niet helemaal bekend maar het is vrijwel zeker dat het om een lichamelijke aandoening gaat waarbij de prikkel om te gaan zweten in de hersenen ontstaat. Wanneer er geen andere ziekte als oorzaak is te vinden voor het overmatig zweten spreekt men van primaire hyperhidrosis die meestal wordt gelokaliseerd in de oksels, de handpalmen en voetzolen

Typische tekenen van primaire, lokale hyperhidrosis:

  • Symptomen beginnen in de kindertijd of adolescentie
  • Optreden van overmatig zweten onafhankelijk van temperatuur, onvoorspelbaar en niet controleerbaar
  • Lokaal voorkomend vooral in de oksels,  de handpalmen en of voetzolen.
  • Meer dan één keer per week voorkomend met een beperking in het dagelijks leven
  • Niet toegenomen zweten tijdens de slaap
  • Positieve familiegeschiedenis
Primaire lokale hyperhidrosis is een ziekte met een onduidelijke oorzaak. De diagnose is voornamelijk gebaseerd op ondervraging en klinische bevindingen door een dermatoloog. Als er tijdens het onderzoek typische informatie beschikbaar is, hoeven er geen routinematige laboratorium- of beeldvormende onderzoeken te worden uitgevoerd. Er kunnen verschillende behandelvormen worden toegepast.

LOKALE MIDDELEN

De eerste behandeling tegen zweten bestaat vaak uit antiperspirants of deodorants die op de huid worden aangebracht en werken doordat ze de zweetkanaaltjes tijdelijk blokkeren of afsluiten. Daarnaast worden ook wat sterkere aluminium-houdende cremes gebruikt. Deze zgn. aluminiumchloride hexahydrate concentraties van 10 tot 15% worden meestal geadviseerd voor overmatig zweten van de oksels. Voor overmatige zweethanden en zweetvoeten zijn hogere concentraties nodig van ongeveer 30%.

IONTOFORESE

Iontoforese is een behandelingsmethode die al vele jaren wetenschappelijk wordt erkend en die in 98% van de gevallen zonder medicijnen of operatieve ingrepen het overmatig zweten reduceert tot een normale droge huid. Hierbij worden met behulp van een iontoforese apparaat, elektroden en een galvanische stroom, ionen het lichaam ingevoerd waardoor de zweetkanaaltjes tijdelijk worden afgesloten. Deze therapie is absoluut ongevaarlijk en bij een juiste uitvoering pijnloos en zonder bijwerkingen
De iontoforese behandeling kan thuis worden uitgevoerd. Bij de behandelingen tegen zweethanden en/of zweetvoeten wordt gebruik gemaakt van hand- en voetbaden, terwijl voor een behandeling van overmatig zweten van de oksels, het gezicht, of de nek/rug gebruik wordt gemaakt van speciale sponsapplicators.
Na gemiddeld 15 iontoforese behandelingen (van ongeveer 15 minuten) moet de zweetafscheiding tot een normaal niveau zijn teruggebracht. Deze therapie is echter niet genezend en zal daarom blijvend moeten worden voortgezet. Om het succesvolle resultaat van de iontoforese therapie te behouden, wordt afhankelijk van de ernst van de aandoening 1 à 2 maal per week een sessie van 10-15 minuten geadviseerd. 

LET OP: In een aantal gevallen (secundaire hyperhidrosis) kan er bij overmatige transpiratie sprake zijn van een onderliggend probleem zoals overgewicht, menopauze, tuberculose, diabetes of een overmatige werking van de schildklier. Het is daarom van belang een arts te raadplegen om deze oorzaken uit te sluiten, alvorens te starten met de iontoforese-behandeling.

BOTULINE TOXIDE

Botuline toxine of botox is een natuurlijk gezuiverd eiwit die de prikkeloverdracht van het zenuwstelsel naar de zweetklieren blokkeert. Deze stof wordt toegediend door middel van plaatselijke injecties. Op zich lijkt dit een effectieve therapie, maar de behandeling is vrij pijnlijk, slechts tijdelijk (resultaat verdwijnt tussen 6 en 12 maanden) en wordt meestal niet vergoed door ziektekostenverzekeraars.

MIRADRY®

De MiraDry procedure is een niet-invasieve procedure tegen okselzweet. De zweetklieren in het okselgebied worden bestraald met gerichte microgolven zodat de overactieve okselklieren worden uitgeschakeld.

LASERBEHANDELING

Laserbehandeling (LSA / Laser Sweat Ablatie) wordt alleen toegepast bij overmatig zweten van de oksels (hyperhidrosis axillaryis). De laser wordt onder de huid van de patiënt in de oksel ingebracht. Hiervoor is een kleine incisie nodig, daardoor is laserbehandeling een minimaal invasieve therapietmethode voor hyperhidrosis. De laserstraal verwarmt de zweetklieren zo sterk dat ze worden verbrand of uitgewist. De functie van de zweetklieren en daarmee de aanmaak van zweet wordt tegengegaan.

OPERATIE

Chirurgische behandelingen worden meestal uitsluitend overwogen als alle overige behandelingsmethoden onvoldoende resultaten opleveren. Want een chirurgische behandeling is onomkeerbaar en kan serieuze neveneffecten hebben. Eén van deze behandelingsvormen is Endoscopische Thoracale Sympatectomy kortweg ETS. Hierbij wordt de sympatische zenuw die boven in de borstholte loopt en correspondeert met de plaats waar de patiënt last heeft van hyperhidrosis, uitgeschakeld door het plaatsen van twee clips waardoor het zweten stopt. Afgezien van mogelijke complicaties is een ander groot nadeel van deze behandeling de kans op compensatoir zweten. (Het zweten komt op andere plaatsen van het lichaam overmatig terug.)Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.