Account

Je bent momenteel nog niet ingelogd.

Inloggen
  • Betrouwbaar
  • Persoonlijke service
  • Snelle verzending
  • Informatief

Hyperhidrosis en behandelingsmethoden

WAT IS HYPERHIDROSIS?

Zweten is in principe een normale lichaamsfunctie waarmee overtollige warmte, die bij normale activiteit door het lichaam wordt geproduceerd, wordt afgevoerd. Van hyperhidrosis wordt gesproken wanneer de zweetklieren overmatig actief zijn en meer dan 100 gr vocht produceren in bijvoorbeeld 1 oksel gedurende een periode van 5 minuten. Naar schatting heeft 0,5 tot 3% van de bevolking last van hyperhidrosis. De symptomen van deze ziekte kunnen vaak leiden tot behoorlijke emotionele problemen waaronder verminderd zelfvertrouwen, sociaal isolement of een depressie. De precieze oorzaak is nog steeds niet helemaal bekend maar het is vrijwel zeker dat het om een lichamelijke aandoening gaat waarbij de prikkel om te gaan zweten in de hersenen ontstaat. Wanneer er geen andere ziekte als oorzaak is te vinden voor het overmatig zweten spreekt men van primaire hyperhidrosis die meestal wordt gelokaliseerd in de oksels, de handpalmen en voetzolen.

LOKALE MIDDELEN

De eerste behandeling bestaat vaak uit antiperspirants of deodorants (bijv. Odorex dry) die op de huid worden aangebracht en werken doordat ze de zweetkanaaltjes tijdelijk blokkeren of afsluiten. Daarnaast worden ook wat sterkere aluminium-houdende cremes gebruikt. Deze zgn. aluminiumchloride hexahydrate concentraties van 10 tot 15% worden meestal geadviseerd voor overdreven zweten van de oksels. Voor handen en voeten zijn hogere concentraties nodig van ongeveer 30%.

BOTULINE TOXINE

Botuline toxine of botox is een natuurlijk gezuiverd eiwit die de prikkeloverdracht van het zenuwstelsel naar de zweetklieren blokkeert. Deze stof wordt toegediend door middel van plaatselijke injecties. Op zich lijkt dit een effectieve therapie, maar de behandeling is vrij pijnlijk, slechts tijdelijk (resultaat verdwijnt tussen 6 en 12 maanden) en wordt meestal niet vergoed door ziektekostenverzekeraars.

OPERATIE

Chirurgische behandelingen worden meestal uitsluitend overwogen als alle overige behandelingsmethoden onvoldoende resultaten opleveren. Want een chirurgische behandeling is onomkeerbaar en kan serieuze neveneffecten hebben. Eén van deze behandelingsvormen is Endoscopische Thoracale Sympatectomy kortweg ETS. Hierbij wordt de sympatische zenuw die boven in de borstholte loopt en correspondeert met de plaats waar de patiënt last heeft van hyperhidrosis, uitgeschakeld door het plaatsen van twee clips waardoor het zweten stopt. Afgezien van operatieve is een ander groot nadeel van deze behandeling de kans op compensatoir zweten. (Het zweten komt op andere plaatsen van het lichaam overmatig terug.)

IONTOFORESE

Iontoforese is een behandelingsmethode die al vele jaren wetenschappelijk wordt erkend en die in 98 % van de gevallen zonder medicijnen of operatieve ingrepen resulteert in een normale droge huid. Hierbij worden met behulp van elektroden en een galvanische stroom, ionen in het lichaam ingevoerd waardoor de zweetkanaaltjes tijdelijk worden afgesloten. Deze therapie is absoluut ongevaarlijk en bij een juiste uitvoering pijnloos en zonder bijwerkingen. De behandeling kan thuis worden uitgevoerd in de vorm van hand- en voetbaden, terwijl voor een behandeling van de oksels, het gezicht, of de nek/rug gebruik wordt gemaakt van speciale sponsapplicators. Na gemiddeld 15 behandelingen (van ongeveer 15 minuten) moet de zweetafscheiding tot een normaal niveau zijn teruggebracht. Deze therapie is echter niet genezend en zal daarom blijvend moeten worden voortgezet. Om het succesvolle resultaat van de therapie te behouden, wordt afhankelijk van de ernst van de aandoening 1 à 2 maal per week een sessie van 10-15 minuten geadviseerd. 

LET OP: In een aantal gevallen kan er bij overmatige transpiratie sprake zijn van een onderliggend probleem zoals overgewicht, menopauze, tuberculose, diabetes of een overmatige werking van de schildklier. Het is daarom van belang een arts te raadplegen om deze oorzaken uit te sluiten, alvorens te starten met de iontoforese- behandeling. 

 

 
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies