Er zijn geen producten in de winkelwagen. |
Het marktaanbod aan beschermingshandschoenen is waarschijnlijk het meest gevarieerd van alle groepen persoonlijke beschermingsmiddelen. Dit is wellicht zo omdat ook de risico's zo verscheiden zijn: snij- en steekwonden, schaafwonden, pletting, brandwonden, extreme koude, chemische letsels, infectie, ioniserende straling, elektrocutie, enz. Daarom is een op de voor elke werkpost specifieke risico's en bewerkingen gerichte aanpak vereist. Een van de fabrikanten vatte dit bondig en juist samen in de slogan: "job-fitted gloves". Ondanks de automatisering blijven ongevallen met kwetsuren aan vingers en handen in de meeste geïndustrialiseerde landen zeer frequent optreden. Zij vertegenwoordigen ongeveer een derde van het totaal aantal ongevallen.
Een Amerikaanse studie uit 1981 bracht aan het licht dat ongeveer 70 % van de gekwetste werknemers op het ogenblik van het ongeval geen handbescherming droeg. 60 % van deze werknemers was betrokken in productieprocessen. In zeven ongevallen op tien waren de verwondingen aan de handen snijwonden. Een vierde van de ongevallen had breuken tot gevolg. Van de arbeiders die bij hun ongeval handbescherming droegen, was ongeveer een derde van oordeel dat de handschoenen de ernst van hun kwetsuren sterk hadden verminderd. Een op acht stelde de handschoenen verantwoordelijk voor het ongeval, omdat ze bijvoorbeeld de hand in de machine hadden getrokken.
Handschoenen kunnen overigens ook nog op een andere wijze een bijkomend risico betekenen. De materialen die bij de vervaardiging van de handschoen gebruikt worden, kunnen namelijk aanleiding geven tot irritaties en allergieën. Tot de materialen die dit type risico met zich meebrengen rekent men onder andere vrij chroom (VI) in leder, bepaalde rubberadditieven en bewaarmiddelen zoals pentachloorfenol.